Винени сортове

Лозята на избата са разположени на два масива с обща площ 330 декара. Нашите сортове основно произхождат от Франция

Вионие: Вионие е бял сорт грозде. Вината от този сорт имат изключително интересен плодово-цветист ароматичен профил, характерен жълт цвят и добро тяло.

Каладок : Каладок е червен сорт грозде, получен чрез кръстосването на Гренаш Ноар и Малбек. Със своя силно изразен плодов характер от него се получават, плодови, хармонични и фини розе-та, или силно обагрени, добре структурирани червени вина.

Каберне Фран: Каберне Фран е червен сорт грозде. В по-голямата си част се използва за купажиране с други сортове като Каберне Совиньон и Мерло, но в последните години се появяват и чисто сортови вина от Каберне Фран.

Каберне Совиньон : Произхожда от областта на Бордо във Франция. Каберне Совиньон е най-разпространеният винен сорт грозде, с прекрасен пурпурен цвят и мощни танини.

Мерло : Този червен висококачествен сорт грозде, е един от най-разпространените в световен мащаб френски винени сортове. Сорт с искрящ червено-виолетов цвят. Поради красивия си дълбок цвят, характерния си плодов профил на синя слива и черна череша както и меките, гладки танини, той е доста популярен в своята чисто-сортова версия, но и в участието в купажи.

Сира : Сира е древен сорт грозде, за чиито произход има различни теории. Все пак изследване от 1999 доказва,че всъщност сорта е кръстоска между два местни френски сорта Blanchet и Dureza. В зависимост от климата, вината от този сорт могат да бъдат доста различни, от плодови, фини и елегантни със средни тела, до изключително зрели и богати с мощна структура при отглеждането им в по-топли райони.

Пино Ноар: Този стар, благороден червен сорт родом от региона на Бургундия, Франция, е добре познат на всеки вино любител и ценител. Той е един от трите разрешени сорта за производство на шампанско. Въпреки, че се характеризира се с не толкова дълбок и наситен цвят, фина и елегантна структура е високо ценен и участва в едни от най-скъпите вина по света.

Мускат Отонел : Създаден чрез кръстоска на бели сортове, Мускат Отонел допълва многобройната фамилия на мускатите. Много добре разпространен в Западна и Източна Европа, той се отличава със своя характерен цветист ароматичен профил. Подходящ за производство на сухи и полу-сухи бели вина, заради отличния си аромат, той намира добра реализация като като чисто-сортово вино, така и като участник в купажи.

Пино Гриджо: Пино Гриджо още един сорт от фамилията Пино. Макар че, най-често се произвеждат бели вина от сорта, той всъщност е най-популярната мутация на Пино ноар, и се характеризира с розово-сивото си оцветяване на зърната при настъпване на технологична зрялост. В последните години е популярен в света чрез своето плодово, свежо, лятно бяло вино.

Гевюрцтраминер : Произхождащ от Австрия и Италия и все още най-разпространен в Европа. Този сорт е силно ароматичен и лесно запомнящ се. Вината получени от Гевюрцтраминер могат да са сухи, полу-сухи или сладки.