Сортов състав

Вионие (20дка): Вионие е бял сорт грозде произхождащ от Франция, но в последните години бързо завладяващ и други винени страни, като Италия, Австралия, Чили, САЩ и България. Твърде деликатен за работа, поради много краткия прозорец от настъпване на технологична зрялост, до презряване, в оптимални условия вината имат изключително интересен плодово-цветист ароматичен профил, характерен жълт цвят и добро тяло.

Каладок (100дка): Каладок е червен сорт грозде произхождащ от Франция, получен чрез кръстосването на Гренаш Ноар и Малбек. Въпреки, своята прочута родина, най-сериозните насаждения от сорта се намират в Италия и Испания, както и в някой от страните от новия свят, Чили и Аржентина. В зависимост от датата на гроздобера, поради силно изразения си плодов характер от него се получават, плодови, хармонични и фини розета, или силно обагрени, добре структурирани червени вина.

Каберне Фран (120дка): Каберне Фран е червен сорт грозде с произход Франция. Въпреки, че най-голямата част от насажденията в световен мащаб се намират в неговата родина, той е доста разпространен в почти всички лозаро-винарски райони по света. В по-голямата си част се използва за купажиране с други сортове като Каберне Совиньон и Мерло, но в последните години се появяват и чисто сортови вина от Каберне Фран. Характеризира се със средно късно зреене, много добра устойчивост на болести, и обилен восъчен налеп по зърната. Заради изключително интересния си плодово-подправков ароматичен профил, както меките кадифени танини, той е предпочитана съставка в купажите на най-големите вина от Бордо.

Каберне Совиньон (60дка): Произхожда от областта на Бордо, Франция, Каберне Совиньон е най-разпространеният винен сорт грозде. Наричан с много имена, най-често кралят на червените винени сортове, заради своята добра устойчивост, слаба податливост на заболявания и сравнително лесното му култивиране, той е предпочитана част от лозовите насаждения на всички лозаро-винарски райони на света. Средно до късно зреещ, с прекрасен пурпурен цвят и мощни танини и страхотен потенциал за отлежаване с дъб и бутилка, той заема дейно участие в прочутите вина от най-популярните винени регион в света Бордо и Калифирния.

Мерло (104дка): Този червен висококачествен сорт грозде, е един от най-разпространените в световен мащаб винени сортове. Произхождащ от областта Бордо, Франция, той е неизменен партньор на Каберне Совиньон в тамошните големи вина, а и навсякъде по света. Средно ранно зреещ, сравнително чувствителен на загниване и на климатичните капризи, той се отличава с добра фенолна запасеност и искрящ червено-виолетов цвят. Поради красивия си дълбок цвят, характерния си плодов профил на синя слива и черна череша както и меките, гладки танини, той е доста популярен в своята чистосортова версия, но и в участието в купажи.

Сира (20дка): Сира е древен сорт грозде, за чиито произход има различни теории. Все пак изследване от 1999 доказва,че всъщност сорта е кръстоска между два местни френски сорта Blanchet и Dureza. Познат под своите две наименования Сира в Европа и Шираз в Австралия, в последните няколко десетилетия площите засадени с този сорт растат главоломно. Макар, че не е много лесен за култивиране, и силно влияещ се от климатичните условия и почвите на терените, където е засаден, в последните 30 години изживява своеобразен ренесанс и е предпочитан както самостоятелно, така и за участие в купажи. В зависимост от климата, вината могат да бъдат доста различни, от плодови, фини и елегантни със средни тела, до изключително зрели и богати с мощна структура при отглеждането им в по-топли райони.

Пино Ноар (20дка): Този стар, благороден червен сорт родом от региона на Бургундия, Франция, е добре познат на всеки вино любител и ценител. Той е един от трите разрешени сорта за производство на шампанско. Изключително податлив на заболявания и гниене, доста склонен към мутации и клониране, култивирането му не е лесна задача. За сметка на това, обаче има изключително разнообразие от различни клонове, което прави работата с него огромно предизвикателство. Поради ранното си зреене, той е предпочитан червен сорт в много студени винарски региони, какъвто е и региона, от който произхожда. Може би най-трудният за работа винен сорт, той изисква изключителни познания и внимание при винифицирането му. Характерните черти като не толкова дълбок и наситен цвят, фина и елегантна структура не пречат той да е високо ценен от всички познавачи и да играе сериозна роля в едни от най-скъпите вина по света.

Мускат Отонел (96дка): Създаден чрез кръстоска на бели сорта, Мускат Отонел допълва многобройната фамилия на мускатите. Много добре разпространен в Западна и Източна Европа, той се отличава със своя характерен цветист ароматичен профил. Рано зреещ винен сорт, гроздето на който също е подходящо за директна консумация, заради тънката ципа и сочната месеста част. Подходящ за производство на сухи и полу-сухи бели вина, както и за дестилатни виноматериали заради отличния си аромат, той намира добра реализация като като чистосортово вино, така и като участник в купажи.

Пино Гриджо (40дка): Пино Гриджо още един сорт от фамилията Пино. Макар че, най-често се произвеждат бели вина от сорта, той всъщност е най-популярната мутация на Пино ноар, и се характеризира с розово сивото си оцветяване на зърната при настъпване на технологична зрялост. Изключително широко разпространен в по-голямата част от лозаро-винарските райони по света, вината произведени от Пино Гриджо са многолики, в зависимост от региона на произход. Той е признат за един от трите благородни сорта, заедно с благородни и Лизинга даващи големите Елзаски вина, но в последните години е по-популярен в света чрез своето по-масово лице като леко, плодово, свежо, лятно бяло вино.

Гевюрцтраминер (20дка): Произхождащ от Австрия и Италия и все още най-разпространен в Европа разпространен е още един сорт, чиито ципи се обагрят в розово при настъпването на технологична зрялост. Чувстващ се отлично във Франция, Германия, а също така и в Източна Европа, този сорт е силно ароматичен и лесно запомнящ се. Всъщност разпространен е мутационна форма на Ламинира, и към днешна дата е по-разпространения от двата. Поради ранното до средно зреене, сорта е предпочитан за отглеждане в по-хладни и проветриви райони. Вината получени от Гевюрцтраминер могат са сухи, полу-сухи или сладки, една палитра от възможности, с която би експериментирал всеки енолог.